Voorkom verzuim als gevolg van financiële stress

22-12-2022
Voorkom verzuim als gevolg van financiële stress

Bron: Redactie

Prijzen voor energie en boodschappen rijzen momenteel de pan uit. Factoren waar iedereen mee te maken heeft, maar die bij sommige mensen voor extra financiële stress zorgen. Het is goed om hierover met jouw medewerkers in gesprek te gaan. Financiële stress bij medewerkers heeft namelijk ook invloed op jouw organisatie. Denk aan verminderende arbeidsproductiviteit en een hoger verzuim. Reden genoeg om aandacht te geven aan de financiële gezondheid van jouw medewerkers.

Financiële stress en verzuim

Je kunt je voorstellen dat financiële problemen een grote bron van stress zijn. Langdurige stress heeft effect op de gezondheid van mensen. Het zorgt er vaak voor dat zij slechter eten en slapen, vatbaarder zijn voor ziekten en een slechtere concentratie hebben. Al deze aspecten komen het werk niet ten goede. Het leidt tot minder arbeidsproductiviteit en een hoger verzuim. Hierdoor zijn medewerkers met geldzorgen gemiddeld 9 dagen per jaar meer ziek dan medewerkers zonder financiële zorgen.

Herken de signalen

Vaak hebben werkgevers financiële stress bij medewerkers pas door als er beslag wordt gelegd op het loon. Toch kun je eerder al signalen herkennen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker plotseling meer wil gaan werken, om een salarisvoorschot vraagt of eerder zijn of haar 13e maand wilt ontvangen. Blijf ook alert op veranderingen in live-events zoals een scheiding, ziekte of wanneer een partner zijn of haar baan verliest. Deze gebeurtenissen kunnen een aanleiding zijn tot financiële problemen en zijn dus een reden om met je medewerker in gesprek te gaan.

Ga het gesprek aan

Uit onderzoek van Deloitte, Schuldenlab NL en werkgeversorganisatie VNO-NCW blijkt dat bijna 80% van de medewerkers het fijn vindt als werkgevers met hen meedenken als ze financiële stress hebben. Zelf durven medewerkers er echter niet om te vragen. Neem als werkgever of leidinggevende daarom zelf initiatief door elk halfjaar bijvoorbeeld een workshop te organiseren over een actueel financieel onderwerp. Zo kan het momenteel relevant zijn om een informatiemiddag te organiseren over het aanvragen van energietoeslag. Of stuur de contactgegevens van een budgetcoach door naar alle collega’s. Ook kun je hen wijzen op de hulp van een financieel adviseur.

Wees dus niet bang om een medewerker te helpen door het gesprek aan te gaan. Zo krijgt je medewerker meer duidelijkheid en vooral meer rust. Dat is fijner voor je medewerker én voor je organisatie. Je voorkomt verzuim en het belangrijkste: je medewerker blijft gemotiveerd en loyaal aan je organisatie.

Meer informatie

Aandacht voor het welzijn en functioneren van je medewerkers is een belangrijk onderdeel van amplitie. Wil je meer tips om medewerkers hierbij te helpen? Neem dan gerust contact met ons op via contact@amplioverzuimexperts.nl

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.