Verzuimbeleid

Als er dan toch iemand ziek wordt…

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om ziekte van medewerkers te voorkomen. Als er een medewerker ziek wordt is het belangrijk dat een werkgever de juiste acties onderneemt, denk aan de ziek- en herstelmelding, gepaste interventies en het uitbetalen van het juiste salaris etc. Ook dan staan de specialisten van Amplio Verzuimexperts voor je klaar. 

Verzuimbeleid

Wanneer een werknemer door arbeidsongeschiktheid of ziekte zijn of haar werk niet meer (volledig) kan uitvoeren, dien je volgens de wet in Nederland als werkgever samen met je medewerker werken aan re-integratie. Maar omgaan met verzuim is een complexe materie: er zijn veel verschillende verplichtingen en regels en wetten en die veranderen vaak. Goede verzuimbegeleiding is dus belangrijk, want heldere en duidelijke afspraken bevorderen de re-integratie naar werk.

Verzuimbegeleiding

Naast een amplitief vitaliteitsbeleid ondersteunen wij werkgevers bij een volledige verzuimbegeleiding. Wij geven werkgevers advies over werkhervatting, de aangepaste werkzaamheden, hoe met de medewerker om te gaan en de wijze van communicatie met de arbodienst en de medewerker. Ook ondersteunen wij werkgevers wanneer een medewerker niet meewerkt aan re-integratie of als je het idee hebt dat er geen sprake is van een arbeidsongeschiktheid. We sparren met de arbodienst als dat gewenst is om zo tot een oplossing van het verzuim te komen. Ook stellen onze adviseurs mogelijke interventies voor (bijvoorbeeld bij burn-out klachten) en vragen wij de verzekeraar te participeren in de kosten hiervan. Verder ondersteunen we bij wachtlijstbemiddeling en helpen we bij het opstellen van een amplitief beleid.

Amplio Verzuimexperts begeleidt werkgevers graag in het volledige verzuimproces. Onze verzuimbegeleiding bestaat uit vier basis onderdelen:

1. Veilig Digitaal Dossier

Amplio Verzuimexperts heeft Veilig Digitaal Dossier, een portaal waarin heel eenvoudig ziek- en herstelmeldingen gedaan worden, waarna de melding rechtstreeks richting de betrokken partijen wordt doorgezet. Zowel de arbodienst, verzekeraar, intermediair en als Amplio Verzuimexperts zijn dan direct op de hoogte van de melding.

2. Ondersteuning

Amplio Verzuimexperts is jouw aanspreekpunt bij (het voorkomen van) verzuim. Samen met ons team en een uitgebreid netwerk van specialisten word je ondersteunt bij het volledige verzuimtraject. Je kunt Amplio Verzuimexperts inschakelen vanaf de eerste dag van de ziektemelding. Samen zoeken wij naar de beste manier om jouw zieke medewerker te re-integreren. Verzuimbegeleiding is maatwerk. We houden met onze positieve aanpak en adviezen altijd rekening met de omvang en cultuur van jouw organisatie. Praktische oplossingen zoals wachtlijstbemiddeling, cofinanciering voor interventies en het uitzoeken van andere mogelijke maatregelen die je helpen het verzuim zo goed mogelijk op te lossen. Op het gebied van verzuim en duurzame inzetbaarheid is Amplio Verzuimexperts jouw partner. Wij hebben veel ervaring met het voorkomen van verzuim. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt of wilt sparren over preventie, eigenrisicodragerschap Ziektewet (ZW) of Werkhervatting van Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Op deze wijze beperk je niet alleen je verzuimschade, maar kun je ook verzuim voorkomen door de inzetbaarheid van alle medewerkers te vergroten. 

3. Providerboog

Amplio Verzuimexperts beschikt over een eigen providerboog. Dit is een netwerk van zorgvuldig geselecteerde organisaties die helpen bij de uitvoering van praktische interventies op het gebied van arbo- en personeelszorg. Zoals bij burn-out, lichamelijke klachten of bij een 2e spoor re-integratie. Onze lijntjes zijn op deze manier kort, er is dagelijks contact indien gewenst en op die manier kunnen interventies sneller opgepakt worden. Zo kunnen wij werkgevers begeleiden in het volledige verzuimtraject. 

Bij een verzuimmelding blijft een Arbodienst altijd de partij die de sociaal medische begeleiding en het casemanagement doet. Ons team en uitgebreid netwerk aan specialisten ondersteunen jouw als ondernemer hierbij. 

4. Advies verzuimkosten

Verzuimkosten kunnen in sommige situaties flink in de papieren lopen. Uiteraard heb jij  hiervoor maatregelen getroffen. Toch zijn er situaties waarbij kosten op een andere partij verhaald kunnen worden. Amplio Verzuimexperts adviseert werkgevers in de omgang met de kosten. Als jouw werknemer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt geworden is door een ongeval met een aansprakelijke derde, kunnen de kosten van het verzuim mogelijk verhaald worden. En als jouw werknemer in een zogenaamde vangnetconstructie valt, zoals Wajong, (oud) WAO of WGA? Dan is het goed mogelijk dat jouw werknemer een no-risk polis heeft en dat er een ziektewetuitkering via het UWV zou moeten lopen. Ook kun je als werkgever mogelijk nog aanspraak maken op financiële (loonkosten)subsidies. Amplio Verzuimexperts helpt met advies over verzuimkosten en regelingen. 

Wil je hulp bij het opstellen van een amplitief verzuimbeleid, het doorvoeren van amplitie in jouw organisatie of ondersteuning en advies bij verzuim? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Begeleiding WGA Eigenrisicodrager

Begeleiding WGA Eigenrisicodrager

Ben je op zoek naar ontzorging van jouw WGA-eigenrisicodragerschap? Amplio Verzuimexperts ondersteunt je graag.

Lees meer
Begeleiding Ziektewet Eigenrisicodrager

Begeleiding Ziektewet Eigenrisicodrager

Wil je ook ontzorgd worden bij verzuim en denk je na over het Ziektewet Eigenrisicodragerschap? Amplio Verzuimexperts helpt je graag verder. 

Lees meer

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.