Breng risico’s in kaart met RI&E

26-03-2022
Breng risico’s in kaart met RI&E

Bron: Redactie

Als werkgever weet je hoe waardevol medewerkers zijn voor het succes van je bedrijf. Het is belangrijk dat zij in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken. Wist je dat je als werkgever wettelijk verplicht bent om hiervoor een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op te stellen?

Wat is een RI&E?

Een RI&E is een allesomvattend onderzoek en document op het gebied van bedrijfsrisico’s en de bijhorende preventie. Hiermee breng je de gezondheids- en veiligheidsrisco’s binnen je bedrijf in kaart. Elk risico moet je in het document vastleggen, omschrijven en evalueren. Vervolgens maak je een plan van aanpak met concrete maatregelen om de risico’s te verkleinen. Een RI&E is een geschikt hulpmiddel om bedrijfsongevallen en gezondheidsklachten bij medewerkers voor te zijn. Het helpt niet alleen om ziekteverzuim te verminderen, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit.

Voldoen aan de wettelijke eisen

Na het inventariseren van de risico’s en het opstellen van het plan van aanpak, moet je in bepaalde gevallen de RI&E laten toetsen. Dit wordt gedaan door een kerndeskundige. Deze kan je helpen om de RI&E uit te voeren én te toetsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van een bedrijfsbezoek. Zo weet je zeker dat de RI&E betrouwbaar is.

Up-to-date houden

Ook het naleven en up-to-date houden van de RI&E is van belang. Bij een aantal zakelijke verzekeringen zijn er namelijk risico’s als deze niet goed op orde is. Wij bieden werkgevers in samenwerking met arbodiensten handvaten om de RI&E actueel te houden.

Kan ik als werkgever hulp inschakelen voor de RI&E?

Zeker! Zowel het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak als het toetsen kunnen wij samen met een arbodienst verzorgen.

Wij vertellen je graag hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving. Neem voor meer informatie contact met ons op via contact@amplioverzuimexperts.nl of via 078 – 220 00 15.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.