In gesprek met VitaliteitsGroep oprichter Pieter van Aalst

27-09-2023
In gesprek met VitaliteitsGroep oprichter Pieter van Aalst

Bron: Amplio verzuimexperts

Steeds meer organisaties krijgen te maken met langdurig verzuim door werkstress en overspannenheid. Dat brengt zowel voor werknemers als werkgevers grote uitdagingen met zich mee. Amplio Verzuimexperts ondersteunt bij de aanpak en het voorkomen hiervan. Dat doen we onder andere met de hulp en expertise van onze partners. De VitaliteitsGroep is een van de organisaties waarmee we samenwerken. We spraken met Pieter van Aalst, oprichter van de VitaliteitsGroep, over hoe je als werkgever kunt begeleiden bij stress en burn-outs, wat de signalen zijn en over het belang van betrokkenheid van de leidinggevende.

Gedreven door zijn ondernemersgeest en een verlangen om iets van betekenis te doen, besloot Pieter de wereld van coaching en mediation in te duiken en volgde hij verschillende opleidingen om zijn kennis hierover te verbreden. Pieter: “In mijn omgeving zag ik veel mensen en organisaties worstelen met stress en burn-out. Ik dacht, daar kan ik mensen mee helpen, dat is iets moois.” Vanuit die gedachte startte hij in 2017 met de VitaliteitsGroep. Hij ging op zoek naar een netwerk van coaches en met elkaar stelden ze een aantal programma’s samen. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een landelijk team van specialisten met een breed scala aan vaardigheden en expertises.


Pieter van Aalst - directeur de VitaliteitsGroep

Matchmaking
Zo’n vier jaar geleden besloten Amplio en de VitaliteitsGroep hun krachten te bundelen. Inmiddels heeft de VitaliteitsGroep ruim 100 trajecten uitgevoerd voor organisaties die zich bij Amplio gemeld hebben. Daarbij blijven we voortdurend in contact om processen te evalueren en verbeteren. “De experts van Amplio schakelen ons in wanneer zij een match zien tussen de situatie en klachten van een medewerker van hun klant en de VitaliteitsGroep. We starten dan altijd met een vrijblijvende kennismakingsintake om te onderzoeken of we de persoon kunnen helpen en of diegene bij ons past. Het is enorm belangrijk dat de medewerker bereid is tot zelfwerkzaamheid en dat er een goede klik is tussen de specialist en medewerker”, licht Pieter toe.

Versie 2.0 van zichzelf
De VitaliteitsGroep ondersteunt mensen en organisaties door middel van coaching, preventieve gezondheidszorg, persoonlijke aandacht en maatwerk oplossingen. Pieter: “Duurzaamheid is daarbij heel belangrijk. Wij helpen mensen om blijvend hun gedrag te veranderen en niet slechts tijdelijk. Zij mogen echt een versie 2.0 van zichzelf worden. Wij zien overigens vaak dat werkgevers te lang wachten voordat er hulp wordt gezocht, met langdurig verzuim als gevolg. Dat is vervelend voor de werknemer die leed ervaart, maar ook voor de werkgever die organisatorisch en financieel in de problemen kan komen. Preventie en amplitie is daarom van groot belang.”

Herkennen én erkennen
Het op tijd herkennen van problemen en daarna ondernemen van actie, kan langdurig verzuim -met alle gevolgen van dien- voorkomen. Pieter: “Werkgevers moeten zich bewust zijn van hun beslissingsrecht en sneller kunnen anticiperen als ze problemen herkennen. De volgende stap is om deze ook te erkennen om daarna natuurlijk actie te ondernemen, bijvoorbeeld door te schakelen met Amplio, waarna je mogelijk bij ons terecht komt. Daar voorkom je veel ellende mee. Zeker in een tijd van arbeidskrapte. Stap 1 is voor ons altijd om goed de situatie en klachten van de betreffende medewerker en diens hulpvraag te bekijken. Daarna maken we een plan op maat waarbij we vaak verschillende disciplines combineren, zoals een gesprek met een coach, maar ook met een slaapcoach en trauma specialist). Juist de combinatie van verschillende facetten biedt de oplossing. En dat werkt.”

Betrokkenheid
Tot slot benadrukt Pieter de essentie van goede communicatie met alle betrokken partijen. Dus niet alleen met de medewerker, maar bijvoorbeeld ook met de leidinggevende, een collega of het thuisfront. Dit gebeurt uiteraard alleen met toestemming van de betrokkenen. Maar zo kan de betreffende medewerker wel maximaal ondersteund worden, wat bijdraagt aan een duurzaam herstel en uiteindelijk meer werkplezier en productiviteit.

Naast coaching en ondersteuning bij verzuim biedt de VitaliteitsGroep ook trainingen en workshops voor organisaties om stress binnen organisaties te voorkomen en/of reduceren, de verbinding binnen teams te versterken en managers te ondersteunen op communicatievlak. Zo worden er zowel kant en klare workshops aangeboden, maar is het ook altijd mogelijk om maatwerk te leveren als dat wenselijk is.

Meer informatie
Meer weten over wat Amplio Verzuimexperts en de VitaliteitsGroep voor jouw organisatie en werknemers kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via 078 – 220 00 15.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.