Loondoorbetaling en loonwaarde bij een zieke werknemer; hoe zit dat?

28-10-2021
Loondoorbetaling en loonwaarde bij een zieke werknemer; hoe zit dat?

Bron:

Het is niet altijd mogelijk om ziekte van medewerkers te voorkomen. Als werkgever ben je verplicht om de eerste twee jaar het loon van een zieke medewerker door te betalen. Ook ben je tijdens de loondoorbetalingperiode verantwoordelijk voor de re-integratie, samen met de medewerker kijk je welke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Dit gaat gepaard met een aantal verplichtingen, zoals het uitbetalen van het juiste salaris. Het toekennen van loonwaarde is hierbij belangrijk. Maar wat is loonwaarde precies en wat is het verschil met loondoorbetaling? Wij leggen het uit!

Loonwaarde

Het moment dat een medewerker een start kan maken met re-integreren is natuurlijk voor alle partijen enorm fijn, maar dit houdt meestal in dat een medewerker de werkzaamheden nog niet volledig kan uitvoeren. Als werkgever krijg je dan te maken met een gedeeltelijk herstel van je medewerker. Voor de loondoorbetaling is dit niet van belang, maar wel voor het vaststellen van een reële loonwaarde. Het werk dat je medewerker tijdens de re-integratie verricht heeft namelijk een bepaalde waarde, ook als dit aangepast werk is of het eigen werk nog niet volledig of minder snel gedaan wordt. De loonwaarde is de waarde van het werk dat een medewerker uitvoert ten opzichte van zijn of haar normfunctie.

Waarom is loonwaarde belangrijk?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het vaststellen van de loonwaarde. Ook is het voor je verzuimadministratie belangrijk om je ziekteverzuimpercentage bij te stellen en een gedeeltelijke herstelmelding door te geven. De verzuimverzekeraar wil namelijk weten voor hoeveel procent de medewerker ziek is, dit is een belangrijk gegeven voor de uitkering van een verzuimverzekering. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter is het ziekteverzuimpercentage niet alleen het verlies uitgedrukt in uren, maar ook een verrekening van de inzetbaarheid van de medewerker ten opzichte van de normfunctie (de loonwaarde).

Hoe stel je loonwaarde vast?

Voor de berekening van de loonwaarde bepaal je wat de actuele inzetbaarheid van je medewerker is ten opzichte van de normfunctie. De hoogte van de loonwaarde wordt hierdoor onder andere gebaseerd op het aantal uur dat je medewerker kan werken, de taken die een medewerker kan uitvoeren en de productiviteit van de medewerker.

Je medewerker kan bijvoorbeeld twee uur per dag werken, maar doet er twee keer zo lang over om de gebruikelijke kwaliteit te leveren. De loonwaarde en herstelmelding bereken je dan als volgt:
 

  1. Uren                           : medewerker is 2 van de 8 uur per dag inzetbaar  =    25%
  2. Loonwaarde            : medewerker heeft 2x zoveel tijd nodig                    =    50%
  3. Herstelmelding        : uren x loonwaarde (25% x 50 %)                                = 12,5%

Ook kan je deze berekening maken als een medewerker ander werk uitvoert, waarbij een lager salaris zou worden betaald.

Verzuimverzekering

Naast dat je als werkgever verplicht bent om de loonwaarde te bepalen, is het voor de verzekeraar ook van belang voor de uitkering van de verzuimverzekering. Het juist verwerken van een ziek- en herstelmelding is dus belangrijk.

Meer informatie

De loonwaarde is een berekening die je maakt in overleg met de medewerker. Het is dus belangrijk om de loonwaarde samen te bepalen, dat kan behoorlijk complex zijn. Heb je hierover vragen of hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op via  078 – 220 00 15. Onze specialisten ondersteunen je hier graag met advies!

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.