Vakantiedagen opnemen: een must voor je gezondheid

25-07-2022
Vakantiedagen opnemen: een must voor je gezondheid

Bron: Redactie

Nemen jouw medewerkers voldoende vakantiedagen op? Het (op tijd) opnemen van vakantiedagen is goed voor de gezondheid van medewerkers. Hierdoor voelen medewerkers zich gelukkiger én zijn ze productiever.

Het is niet voor niets dat in Nederland binnen 6 maanden na het opbouwjaar de wettelijke vakantiedagen opgenomen moeten worden. Deze wetswijziging is ingevoerd om medewerkers te stimuleren regelmatig vrije dagen op te nemen zodat zij voldoende ontspanning naast hun werk ervaren. Het uitstellen van vakantiedagen kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid én veiligheid van medewerkers. Wij leggen uit waarom het opnemen van vakantiedagen goed is voor jouw medewerkers:

1. Tijd voor ontspanning

Voor alle medewerkers is het belangrijk om naast je werk voldoende ontspanning te hebben, ook wanneer medewerkers geen werkstress ervaren. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat af en toe een vrije dag of een vakantie beter is voor de gezondheid van medewerkers. Weekenden alleen zijn namelijk niet voldoende om tot rust te komen. Door vakantie te nemen – ook wanneer er geen reis gepland staat – zijn medewerkers helemaal uit de werkzaamheden en kunnen ze volledig ontspannen. Zo kunnen medewerkers hun batterij letterlijk op laden. Dat is precies wat de gezondheid van een medewerker op z’n tijd nodig heeft.

2. Boost voor de productiviteit

Een pauze van werk heeft ook een positieve invloed op de productiviteit van medewerkers. Na een vakantie zijn medewerkers vaak relaxter, hierdoor minder gestrest en klaar voor een nieuwe uitdaging. Hierdoor ervaren ze vaak minder werkdruk. Gaat een medewerker op vakantie naar het buitenland? Een andere omgeving kan ook wonderen doen voor de creativiteit en inspiratie. Het opnemen van vrije dagen zorgt er dus voor dat medewerkers weer met energie én een frisse blik aan de slag gaan.

3. Meer (werk)geluk

Tot slot blijkt uit verschillende onderzoeken dat medewerkers die voldoende vakantiedagen opnemen niet alleen productiever werken, maar ook 28% gelukkiger zijn met hun werkgever en hun baan. Dit zorgt er niet alleen voor dat de medewerker met plezier naar het werk gaat, maar ook voor een betere sfeer op werkvloer én uiteindelijk minder verzuim.

Kortom, af en toe vrij nemen is een must voor de gezondheid én het werkgeluk van jouw medewerkers. Benieuwd hoe jij het opnemen van vakantiedagen bij medewerkers kan stimuleren? Wij helpen je daar graag bij! Neem hiervoor contact met ons op via contact@amplioverzuimexperts.nl of bel naar 078 – 220 00 15.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.