Verzuim en vakantie, hoe zit dat?

01-08-2022
Verzuim en vakantie, hoe zit dat?

Bron: Redactie

Nu het vakantieseizoen in heel Nederland van start is gegaan, staat er voor veel mensen een vakantie (naar het buitenland) op de planning. Maar hoe zit het met afreizen naar het buitenland wanneer een medewerker ziek is gemeld?? Mag dat zomaar? Wij leggen het uit!

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Iedere medewerker bouwt vakantiedagen op. Deze dagen worden opgebouwd over verloonde uren en dus niet over gewerkte uren. Een medewerker die langdurig ziek is, werkt niet maar krijgt wel loon en bouwt dus ook gedurende de ziekteperiode vakantiedagen op.

Vakantie opnemen tijdens ziekte

Een zieke medewerker kan in principe op vakantie, mits de medewerker dit via de normale procedure heeft aangevraagd. Vaak is dit in overleg met de werkgever, leidinggevende of HR-afdeling. Als werkgever beslis jij uiteindelijk of de medewerker op vakantie kan. Om daar een juiste beslissing over te nemen, kun je hiervoor advies vragen bij een bedrijfsarts. De arts beoordeelt op medische gronden of de vakantie het herstel van de zieke medewerker belemmert of juist goed zal doen. Op basis van dit advies kun je als werkgever uiteindelijk je keuze baseren.

Vakantiedagen doorgeven

Keur je de vakantieaanvraag goed? Dan zijn er tijdens de vakantieperiode voor de medewerker geen re-integratieverplichtingen en neemt de zieke medewerker ook daadwerkelijk vakantiedagen op. Vergeet de opgenomen vakantiedagen van je zieke medewerker dus niet door te geven via ons verzuimportaal op www.cvbverzuim.nl.

Wij raden je aan om het opnemen van vakantie tijdens langdurig verzuim te stimuleren. Vakantie kan herstel namelijk positief bevorderen. Houd er wel rekening mee dat een medewerker tijdens een vakantie 100% recht op loon, ook als dit tijdens ziekte 70% is.

Wil je meer weten over vakantie en verzuim? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, wij vertellen je er graag meer over.

 

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.