Hoe creëer je meer werkgeluk? Wij geven 3 tips!

05-09-2022
Hoe creëer je meer werkgeluk? Wij geven 3 tips!

Bron: Redactie

Als ondernemer wil je niets liever dan dat medewerkers gelukkig en bevlogen zijn in hun werk. Medewerkers kunnen hier zelf iets aan doen, maar als werkgever heb je ook zeker invloed op het werkgeluk – of werkplezier – van je medewerkers. Al met een paar eenvoudige stappen, kun je hierin veel resultaat behalen. Want gelukkigere medewerkers presteren beter, zijn meer betrokken en zorgen voor minder verzuim. Benieuwd hoe jij meer werkgeluk binnen jouw organisatie kunt creëren? Wij geven je 3 tips!

1. Wees persoonlijk betrokken

Voor veel medewerkers is waardering en erkenning de basis voor werkgeluk. Het ontvangen van complimenten, positieve woorden of dankbaarheid vergroten het vertrouwen van een medewerker en hebben een positieve invloed op hun motivatie. Het is belangrijk om als werkgever of leidinggevende écht persoonlijk betrokken te zijn bij je medewerkers. Bel een keer een collega als je weet dat hij of zij niet goed in z’n vel zit, stuur een kaartje of bedank een medewerker persoonlijk voor zijn of haar hulp. Kleine gebaren hebben al snel een groot effect!

2. Bied ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Bied je medewerkers de mogelijkheid om hun talenten in te zetten. Ga het gesprek met hen aan om erachter te komen waar je medewerkers energie van krijgen. Als jij weet wat een medewerker motiveert, kun je hem of haar eerder helpen om ambities waar te maken. Help medewerkers om zich te blijven ontwikkelen door opleidingen of trainingen aan te bieden. Of stel een individueel ontwikkelplan op. Het is wel belangrijk dat je hier constant aandacht aan besteedt door het plan bijvoorbeeld elk kwartaal samen door te nemen. Zo geef je niet alleen de professionele én persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers een boost, maar benut jij het potentieel van jouw medewerkers ook veel beter.

3. Geef voldoende verantwoordelijkheid

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers het belangrijk vinden om zelf invloed te hebben op de invulling van hun werkzaamheden. Geef medewerkers daarom voldoende verantwoordelijkheid om zelf beslissingen te nemen en hun werkzaamheden zelf in te delen. Bied bijvoorbeeld flexibele werktijden aan of de mogelijkheid om op afstand te werken. Op die manier kunnen medewerkers hun werk en privé-balans beter op elkaar laten aansluiten, wat meer energie én plezier in hun werk zal geven.

Volop kansen

Investeren in het werkgeluk van je medewerkers bevordert niet alleen het bedrijfsresultaat, het is ook een must om personeel te behouden. Voor leidinggevenden en werkgevers liggen hier dus volop kansen. Het verhogen van werkgeluk begint bij het krijgen van inzicht in de organisatie. Benieuwd wat er speelt binnen jouw organisatie? Via onze samenwerking met EVI 360 krijg jij hier binnen no time inzicht in en kunnen we voor jouw organisatie een plan op maat maken om het werkplezier te verhogen.

Wil je meer tips voor het verhogen van werkplezier of hoe jij het beste uit jouw personeel kunt halen? Maak dan eenvoudig online een afspraak, mail ons via contact@amplioverzuimexperts.nl of bel ons via 078 – 220 00 15 om een afspraak in te plannen.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons privacyreglement.